Sukupuolitaudit ovat valitettavan yleinen vaiva myös Suomessa. Joka vuosi uusia tartuntoja lasketaan olevan kymmeniä tuhansia. Useimmat tapaukset hoidetaan kuitenkin nopeasti ja antibioottikuuri riittää.

Tärkeintä sukupuolitautien ehkäisyssä on jokaisen seksuaalisesti aktiivisen ihmisen säännölliset sukupuolitautitestit kotona tai klinikalla, sillä taudit leviävät liiankin helposti. Hoitamalla taudit nopeasti vältytään pahemmilta epidemioilta.

Taudit, kuten klamydia, kuppa ja tippuri voivat tarttua kaikenikäisiin ihmisiin sukupuolesta riippumatta. Jos sinulla on oireita, kuten kipuja tai epämääräistä vuotoa, tai epäilet muuten saaneesi tartunnan, kannattaa testi tehdä heti. Taudit nimittäin näkyvät testeissä lähes heti tartunnan jälkeen (HIViä lukuunottamatta).

Tilaa testi ja saat sen kotiisi nopeasti

Voit tietysti käydä terveyskeskuksessa tai sukupuolitauteihin erikoistuneella klinikalla tekemässä testin, mutta nopeammin homma hoidetaan tekemällä sukupuolitautitestit kotona. Näet tulokset heti testin tekemisen jälkeen, eikä sinun tarvitse odotella päiviä tai jopa viikkoja lääkärin soittoa tuloksista.

Voiko testin tehdä mihin aikaan päivästä tahansa?

Kotona tehtävät sukupuolitautitestit voi yleensä tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta jos teet testin virtsanäytteestä, kannattaa se tehdä heti aamulla. Jos taas käytät näytteitä virtsatiestä tai kohdunkaulalta, voit tehdä sukupuolitautitestin milloin vain.

Ei siis kannata turhia aikailla vaan tehdä testit heti, mikäli aihetta on. Aina sukupuolitaudit eivät edes aiheuta oireita, mutta piilevinä ne voivat saada paljonkin tuhoa aikaan elimistössä.